31 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις…

Το όνομα της μεθόδου αναφέρει τη λέξη ”shock”. Η λέξη προκαλεί φόβο. Είναι επικίνδυνα τα κρουστικά κύματα;

Καθόλου. Και αυτό γιατί είναι ακουστικά κύματα (όπως και οι υπέρη-
χοι), που παράγονται από ειδικά μηχανήματα. Τα ακουστικά κύματα
διαπερνούν το δέρμα και τους ιστούς, όχι όμως τον αέρα. Ειδικά τα
κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι τα πλέον ασφαλή για το
ανθρώπινο σώμα.

Πού χρησιμοποιούνται τα κρουστικά κύματα;

Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τη δημιουργία (από
την εταιρεία Dornier) του πρώτου λιθοτρίπτη για τις πέτρες των
νεφρών, τη γνωστή εξωσωματική λιθοτριψία. Η μέθοδος που τα
τελευταία 40 χρόνια χρησιμοποιείται διεθνώς με τεράστια επιτυχία,
ανέτρεψε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της λιθίασης, αφού περι-
όρισε στο ελάχιστο τις επεμβάσεις για αφαίρεση λίθων των
νεφρών. Μετά το 1980 τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιήθηκαν σε
μικρότερη ένταση με εφάμιλλη επιτυχία στην αντιμετώπιση των
φλεγμονωδών παθήσεων των οστών και των μυών. Τη δεκαετία του
2000 άρχισε η χρήση τους στην καρδιολογία και στο αγγειακό σύστη-
μα με τη χρήση χαμηλής έντασης κυμάτων. Την ίδια εποχή αρχίζει η
χρήση τους από πλαστικούς χειρουργούς για την επούλωση χρόνιων
ελκών/τραυμάτων.

Πόσο καιρό χρησιμοποιούνται στις Ουρολογικές παθήσεις;

Η χρήση τους άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με πρώτη
δημοσίευση το 2008 για την αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας
με καλά αποτελέσματα. Συγχρόνως η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και
στη νόσο Peyronie, δηλαδή την κάμψη του πέους, με μέτρια αποτελε-
σματικότητα. Το 2010 δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα σε
ασθενείς με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία. Ακολούθησε σειρά
δημοσιεύσεων που καταξίωσαν τη μέθοδο.

Η μέθοδος είναι ακόμη πειραματική;

Όχι. Η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσημα και τα μηχανήματα έχουν έγκριση στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ γίνονται κλινικές μελέτες για την έγκριση της μεθόδου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν γίνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Αυστραλία και την Ασία.

Τι προκαλούν τα κρουστικά κύματα στο πέος;

Έχει αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες ότι τα κρουστικά κύματα ενεργοποιούν μια σειρά βιολογικών φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αγγείων, την λεγόμενη νεο-αγγειογένεση.
Επίσης, συγχρόνως με την ανάπτυξη νέων αγγείων , έχει παρατηρηθεί και αύξηση στις λείες μυικές ίνες. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της στυτικής ικανότητας του άντρα.

Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν πολλά μηχανήματα στην αγορά. Είναι όλα ίδια;

Όντως κυκλοφορούν πολλά μηχανήματα κρουστικών κυμάτων αφού εδώ και πολλά χρόνια έχει λήξει η πατέντα τους. Τα μηχανήματα αυτά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους τόσο στον τρόπο παραγωγής των κρουστικών κυμάτων, όσο και στα χαρακτηριστικά τους. Σημασία έχει επίσης και η κεφαλή εφαρμογής τους. Τέλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ένταση, η διάμετρος εφαρμογής, η συχνότητα, καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Με ποια μηχανήματα έχουν γίνει οι μελέτες και έχουν δείξει καλά αποτελέσματα;

Μόνο 5 μηχανήματα έχουν δοκιμασθεί σε κλινικές μελέτες. Τα υπόλοιπα δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Από τα 5 μηχανήματα, 2 έχουν δείξει σταθερά καλά αποτελέσματα, το μηχάνημα ED1000 και το μηχάνημα ARIES2. Με το πρώτο έχουν γίνει όλες οι αρχικές μελέτες που καθιέρωσαν τη μέθοδο, ενώ με το δεύτερο αναπτύχθηκαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που πλέον χρησιμοποιούμε. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν πρωτόκολλα που έχουν υποδείξει οι κατασκευάστριες εταιρείες χωρίς τεκμηρίωση σε πολλαπλές κλινικές μελέτες

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία μοιάζει με αυτήν των υπερήχων. Μέσω της ειδικής κεφαλής του μηχανήματος και με την εφαρμογή γέλης (gel) πάνω στο δέρμα του πέους, διοχετεύονται τα κύματα μέσα στο πέος. Η κεφαλή του μηχανήματος κινείται από τον χειριστή συνεχώς ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή γίνεται σε ολόκληρο το πέος.

Πόσες συνεδρίες πρέπει να κάνω;

Αυτό είναι απόφαση του γιατρού σας. Ο ελάχιστος αριθμός συνεδριών για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι 6, συνήθως όμως χρειάζονται 12. Σε περιπτώσεις σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να γίνουν 18 συνεδρίες για την αποκατάσταση της αιμάτωσης του πέους.

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορώ να κάνω συνεδρίες;

Υπάρχει η ευελιξία να γίνονται 1, 2 ή και 3 συνεδρίες την εβδομάδα με αντίστοιχα αποτελέσματα. Συνήθως επιλέγονται 2 συνεδρίες την εβδομάδα.

Εάν δεν έχω πλήρη ανταπόκριση μπορώ να επαναλάβω τη μέθοδο;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι ωφέλιμο να επαναληφθεί η θεραπεία. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι και 6 μήνες αργότερα να επαναληφθούν οι συνεδρίες, το αποτέλεσμα είναι θετικό (οι στύσεις βελτιώνονται ακόμη περισσότερο).

Μέχρι πόσες συνεδρίες μπορώ να κάνω με ασφάλεια;

Υπάρχουν μελέτες για ασθενείς που υποβλήθηκαν μέχρι και σε 18 συνεδρίες. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες συνεδρίες δεν θεωρείται ότι θα μπορεί να έχουν κάποια αρνητική συνέπεια.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

Περίπου 20 λεπτά χρειάζονται για την εφαρμογή της μεθόδου. Συνεπώς ο συνολικός χρόνος μιας επίσκεψης είναι περίπου μισή ώρα.

Χρειάζεται αναισθησία;

Η μέθοδος δεν προκαλεί πόνο. Ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί αναισθησία (ούτε τοπική) για τη χρήση των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης στις Ουρολογικές παθήσεις

Είναι επώδυνες οι συνεδρίες;

Όχι. ∆εν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των κρουστικών, ούτε μετά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ένα ήπιο αίσθημα νυγμώδους αίσθησης (μούδιασμα), συνήθως στην έναρξη της συνεδρίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά τη συνεδρία, μπορεί να παρουσιασθεί ένα αίσθημα ήπιου καύσου στη θεραπευθείσα περιοχή με διάρκεια λίγων ωρών.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και ποιες;

Μέχρι σήμερα, στα 10 χρόνια εφαρμογής της μεθόδου, δεν έχει καταγραφεί κάποια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια. Η μόνη σπανιότατη ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει αναφερθεί είναι μια προσωρινή τοπική εκχύμωση (μελανιά) αμέσως μετά τη θεραπεία που θα υποχωρήσει μόνη της μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είναι επώδυνες οι συνεδρίες;

Όχι. ∆εν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των κρουστικών, ούτε μετά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ένα ήπιο αίσθημα νυγμώδους αίσθησης (μούδιασμα), συνήθως στην έναρξη της συνεδρίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά τη συνεδρία, μπορεί να παρουσιασθεί ένα αίσθημα ήπιου καύσου στη θεραπευθείσα περιοχή με διάρκεια λίγων ωρών.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και ποιες;

Μέχρι σήμερα, στα 10 χρόνια εφαρμογής της μεθόδου, δεν έχει καταγραφεί κάποια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια. Η μόνη σπανιότατη ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει αναφερθεί είναι μια προσωρινή τοπική εκχύμωση (μελανιά) αμέσως μετά τη θεραπεία που θα υποχωρήσει μόνη της μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είναι γενικά ασφαλής η μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής. Άλλωστε, πολύ μεγαλύτερης έντασης κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στην αντιμετώπιση της λιθίασης των νεφρών. Υπάρχει, δηλαδή, μια τεράστια εμπειρία που εγγυάται την ασφάλεια.

Μπορεί η μέθοδος να μου χειροτερέψει τη στύση;

Όχι. Τα κρουστικά κύματα μπορούν να έχουν μόνο ευεργετική δράση στη στύση σας. Η μεγάλη πλέον εμπειρία το αποδεικνύει.

Τι βελτίωση να περιμένω στις στύσεις μου;

Στο 70% των ασθενών με ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία η στυτική ικανότητα αναμένεται να επανέλθει μετά από 6 ή 12 συνεδρίες. Ασθενείς με σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργεία ίσως χρειαστούν 18 συνεδρίες προκειμένου να αποκτ’ησουν λειτουργική στύση ξανά

Πότε θα νιώσω τη βελτίωση;

Το αποτέλεσμα φαίνεται από τον πρώτο μήνα μετά τη θεραπεία.
Η βελτίωση συνεχίζεται μέχρι τον 3
ο μήνα.

Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα;

Το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις μελέτες θα φανεί στους 3 μήνες μετά το τέλος των συνεδριών. Μετά από αυτό το διάστημα το αποτέλεσμα σταθεροποιείται.

Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

Βεβαίως. Μάλιστα αυτό μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, αφού οι στύσεις κατά την επαφή αιματώνουν το πέος.

Μπορώ να χρησιμοποιώ χάπια της στύσης κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

Βεβαίως. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι η χρήση των φαρμάκων της στύσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι σεξουαλικές επαφές είναι ελεύθερες καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Μετά το τέλος της θεραπείας, μπορώ να κάνω και χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη στύση;

Βεβαίως. ∆εν υπάρχει κάποιος λόγος για διακοπή ή περιορισμό στη λήψη.

Πόσο διαρκεί το θετικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των κρουστικών;

Υπάρχουν μελέτες παρακολούθησης για 6-12 μήνες που δείχνουν άριστη διατήρηση του αποτελέσματος. Στην πρώτη μελέτη 24μηνης παρακολούθησης φαίνεται ότι το θετικό αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο στο 50% των ασθενών. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα νέα αγγεία μπορεί να έχουν τη φθορά των υπολοίπων, εφ’όσον ο ασθενής έχει άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, που δεν ελέγχονται συστηματικά και καταστρέφουν τα νέα αγγεία.

Μπορεί κάθε άντρας με πρόβλημα στύσης να κάνει τη θεραπεία;

Κάθε άντρας με αγγειακό πρόβλημα στύσης μπορεί να ωφεληθεί από την θεραπεία. Μια πρώτη μελέτη έδειξε θετικά αποτελέσματα και σε ασθενείς μετά από ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη. Παρά τα καλά αποτελέσματα, χρειάζονται επιπλέον μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά ή τον διαβήτη μπορούν να κάνουν θεραπεία με κρουστικά κύματα;

Σαφώς. ∆εν υπάρχει αντένδειξη της μεθόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες θα πρέπει να έχουν την έγκριση του καρδιολόγου τους, όχι για την εφαρμογή των
κρουστικών κυμάτων, αλλά για να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.

Αντενδείκνυται η μέθοδος για ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή;

Όχι. Στις δημοσιευμένες μελέτες συμμετείχαν και ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη ή άλλη αντιπηκτική αγωγή χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε τι διαφέρει η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων όταν γίνεται σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα ή χρόνιο πυελικό πόνο;

Η όλη διαδικασία είναι ίδια. Γίνονται 6 συνεδρίες, μια φορά την εβδομάδα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία σε ασθενείς που ήδη έχουν διαπιστώσει βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια από τη θεραπεία μετά από μήνες;

∆εν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση απώτερων επιπλοκών στη 10ετή εμπειρία αφότου εφαρμόζεται η μέθοδος.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στο ιστορικό των ασθενών με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία που θα ωφεληθούν από τα κρουστικά κύματα;

1. Ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών
2. Σταδιακή εμφάνιση και επιδείνωση του προβλήματος της στύσης
3. Πρωινές στύσεις αντίστοιχες με τις ερωτικές (φυσιολογικές νυχτερινές/πρωινές στύσεις συνήθως περιγράφουν ψυχογενές αίτιο)
4. Ιστορικό υπέρτασης ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου
5. Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή)
6. Η σεξουαλική επιθυμία να είναι φυσιολογική (να υπάρχει)
7. Η σεξουαλική σχέση να είναι καλή (στήριξη από σύντροφο στο πρόβλημα)
8. Το άγχος επίδοσης να είναι ελεγχόμενο.

Κάνετε ένα γρήγορο τεστ για τη στύση σας

Ονομάζεται ∆ιεθνής ∆είκτης Στυτικής Λειτουργίας
(International Index of Erectile Function) και χρησιμοποιείται
διεθνώς για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Όλες οι ερωτήσεις του τεστ αναφέρονται στις εμπειρίες σας
τον τελευταίο μήνα.
Βαθμολογία άνω του 25 σημαίνει φυσιολογική λειτουργία.
Εάν η βαθμολογία σας είναι μικρότερη, τότε καλό θα ήταν
να συζητήσετε το πρόβλημά σας με τον Ουρολόγο σας.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
κατεβαστε το τεστ σε μορφη pdf